Durant la primera jornada s’han abordat les “Experiències empresarials d’èxit amb clau lleidatana“, a través de la mirada de quatre empresaris que han aconseguit un model de negoci de referència i que són exemple d’innovació i sostenibilitat. Juntament amb aquests dos concepte, tots quatre directius han coincidit en la importància dels equips humans, la resiliència i el fet de poder convertir una amenaça o debilitat en un repte per créixer. La taula ha estat presidida per Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, qui l’ha considerada com “una de les taules més interessants de la jornada”, i “exemple de les principals virtuts que té la Trobada per conèixer les perspectives i com aborden els reptes que es troben, a la vegada que manifesta les bones pràctiques empresarials que ajuden a retenir el talent i captar-ne de nou”.
Virgínia Agelet, COO i cofundadora d’Ilerna Online, ha ofert un viatge per conèixer els orígens de la companyia, que va néixer com una prova pilot d’FP, amb 38 alumnes, i avui dia s’apropa als 35.000 alumnes amb 498 treballadors. Agelet ha explicat que el model de negoci del grup es basa en una màxima: “si no és bo per als alumnes, no és bo per a nosaltres”. Per la seva banda, Sònia Plana, CEO d’Exquisitarium, ha exposat els inicis de l’empresa, que va començar un local de lloguer de Bellcaire d’Urgell en un moment en el qual no estava reconeguda la necessitat de productes frescos congelats per a la restauració. “La clau és oferir un producte de valor afegit i, per això, la primera gran decisió va ser apostar per la diferenciació, amb plats elaborats, en lloc de fer-ho pels plats tradicionals”, ha remarcat Plana.
La tercera persona en participar ha estat Josep Ribalta, CEO del Grup Pinsos Ursa, companyia que va néixer l’any 1977 amb la creació d’una cooperativa per part de diversos ramaders del Pirineu. “Actualment, la producció de pinso és de 160 mil tones i exportem 198 mil animals a 16 països, però l’element fonamental és que això no va de persones, sinó d’equip: sense un bon equip no es pot créixer i tenir una visió d’internacionalització”. Finalment, Delfí Robinat, CEO de Casa Delfín i soci fundador de Culinarium, ha tancat la taula rodona per explicar com l’empresa familiar va passar d’una botiga a Tàrrega l’any 1863 a un grup amb dues línies de treball: Casa Delfín, orientada per a equipaments per a l’hostaleria, i Culinarium, cadena de botigues per al client final amb presència a tota Catalunya i, a hores d’ara, en expansió a l’àmbit estatal. Amb una experiència de més de 150 anys, Robinat ha subratllat que el grup ha passat per diverses crisis, “però sempre ens hem aixecat”.
Tots quatre han reconegut que, si tornessin a començar, no dubtarien en apostar de nou per Lleida per iniciar els seus projectes empresarials, destacant sobretot la qualitat de vida i les oportunitats que el territori ofereix.